Ételek és italok, melyeket érdemes elkerülni, ha aranyeres panaszaink vannak

Az aranyérbetegség igen kellemetlen, időnként pedig kifejezetten fájdalmas lehet. Ha szembesülünk a problémával, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, a kezelés mellett pedig mielőbb megváltoztatni az étkezési szokásainkat.

Ha rendszeresen rostban gazdag ételeket fogyasztunk a nap folyamán, elkerüljük a székrekedést, ami már önmagában nagyban hozzájárulhat az aranyérproblémákhoz. A mértékletességnek azonban itt is nagy szerepe van: nem szabad átesni az ló túloldalára, ugyanis, ha túlzásba visszük a rostbevitelt, és közben nem figyelünk oda a szervezet folyadékigényére, akkor tovább rontunk a betegség állapotán. Ha aranyérbetegséggel küzdünk, a finomított lisztből készült pékárut cseréljük le, hiszen ezekben az ételekben nagyon kevés a rost, így nem segítik az emésztőrendszer normál működését. Térjünk át a részben vagy teljesen megőrölt gabonafélékből készült termékekre – ezzel már önmagában sokat teszünk a szervezetünkért.

Ügyeljünk arra, hogy egyes helyeken a barna kenyér csak égetett cukorral színezett fehér kenyér – mindig olvassuk el a megvásárolt élelmiszerek összetevőit, nehogy emiatt fokozódjon a probléma!

Kerüljük el a túlságosan sok t, mivel, ha túl magas a szervezet sótartalma, könnyen felborul a folyadékegyensúly, ami nehezebb ürítéshez és székrekedéshez vezethet. Az erőteljesen vagy csípősen fűszerezett ételekről is érdemes lemondanunk, mivel ezek irritálják a bélfalat. Szintén tiltólistára kerülnek a feldolgozott, túl sok adalékanyagot tartalmazó ételek is: ezek haspuffadást okozhatnak, ami tovább ront a bélműködésen. A tejtermékek egy részét is jobb kiiktatni, ha aranyérpanaszokkal küzdünk, mivel ezek fokozott gázképződéssel járhatnak együtt, valamint kihatnak a belek savképző képességére.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen italokat választunk: ha aranyérpanaszunk van, akkor az alkoholt teljes mértékben kerülni kell – különösen hanyagoljuk a tömény, magas alkoholtartalmú szeszesitalok fogyasztását, hiszen ezek nagyon ingerlik a belek és a gyomor nyálkahártyáját. A betegség ideje alatt a koffeintartalmú italokról, a kávéról és az energiaitalról is mondjunk le. Ezek dehidratáló hatásúak, így a székrekedés kialakulásához is hozzájárulhatnak. Ha nagyon nagy lemondással járna ezen italok elhagyása, válasszuk a koffeinmentes változatukat.

Fontos megjegyezni, hogy önmagában az étkezési szokások megváltoztatása nem fogja megoldani a problémát, viszont elkerülhető, hogy a helytelen életmód hatására újra és újra kiújuljanak a panaszok.

A helyes életmód nagyban hozzájárulhat a kezelés sikerességéhez és ahhoz, hogy komfortosabban érezzük magunkat a mindennapokban.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.