Hogyan is kezdj bele a változásba? Segítünk!

A változással kapcsolatban, ugyan mindenkiben más, de rengeteg elképzelés él. Többnyire valami óriási és ismeretlen „dologként” képzeljük el, ami túl sok erőfeszítést igényel, bizonytalan a kimenetele és valamiféle félelem, fájdalom és lemondás társul hozzá. Véleményem szerint egy biztos, hogy a negatív meggyőződéseink ellenállnak a változásnak, sőt képesek le is beszélni róla. Ezért ragadnak bele sokan olykor egy-egy „rossz, de biztos” munkahelyi vagy magánéleti helyzetbe. Pedig ha tudnád mennyi csoda vár Rád, nem halogatnál! Minden, ami kilök a komfortzónádból, Érted történik!

2020 egy olyan év volt, amit szinte mindenki maga mögött akart hagyni. Aztán jött a várva várt szilveszter és új év, fogadalmak tömkelege és a vágy, hogy 2021 januárjában „minden más lesz, másképp fogom csinálni, megváltozom…” De attól, hogy fordítottunk a naptáron, nem lett egy csapásra minden más, de nem is lehet minden végérvényesen ugyanolyan. És, hogy ez a változás ne csak vágy legyen, szeretném felhívni a figyelmedet pár fontos pontra, kelepcére, amit ha előre tudunk, meghaladhatjuk önmagunkat. 🙂 Tehát hogyan is kezdjünk bele a változásba, vagy hogyan ne adjuk fel?

1. Legyen célod!

A „le akarok fogyni” nem cél, csupán álom. A jó cél személyes, reális, időhöz kötött, kellőképp motiváló ahhoz, hogy végre tényleg összekapd magad.

Fontos,hogy legyenek céljaink, de, ami mégfontosabb, hogy el is higgyük, hogy meg tudjuk csinálni azokat.

Ilyenkor érdemes a nagyobb célt, kisebb részcélokra bontani, így lépésekben haladva, el fogjuk érni az elérhetetlennek tűnő változást.

2. Legyen meg a „MIÉRTED”!

Szuper, hogy van már célod, de kitartó és igazán elszánt, akkor leszel, ha tisztán látod és érzed, hogy miért is akarsz változást. Ha a fókuszodat a miértedre helyezed, akkor jöhet bármilyen akadály, ez sokkal erősebb lesz. Itt nem feltétlen arra gondolok, hogy azért diétázom, hogy szép legyek az új bikinimben a strandon, mert aztán megint jön a tél és ismét ott tartunk, ahol elkezdtük. A jó miérted kellőképp fájdalmas. Például, hogy „mennyire rossz lenne, ha nem tudok játszani 10 év múlva az unokáimmal, mert egyáltalán nem figyeltem oda az egészségemre.” Vagy, hogy „nem akarok megint abba az állapotba kerülni, hogy kifulladok a lépcsőn felfelé, pedig az első emeleten lakom.” Vagy, hogy „magányos vagyok és nem akarok az lenni, így újra megnyitom a szívemet, mert tudom, hogy az jót tesz nekem.” Összefoglalva, amennyiben a MIÉRTED kellőképp fájdalmas, vagy épp, hogy hatalmas örömöt okoz, akkor biztos vagyok benne, hogy mindent meg fogsz tenni annak érdekében, hogy elérd a célodat. 🙂

3. Legyen terved!

Célod már van, miérted is van. Már csak egy jó terv kell, vagyis ezeket cselekvéssé formálni.

Olyan tervek kellenek, amik valóban beilleszthetőek a mindennapjaidba. Reális és kivitelezhető dolgokról beszélek.

Hajlamosak vagyunk „mindent vagy semmit” elv alapján nekifutni dolgoknak. Például: „januártól heti 5x fogok edzeni” Ez szép és jó dolog, de ha valójában te reggeltől estig dolgozol és mellette még 3 gyermeked is van, hamar fel fogod adni a próbálkozást. Ilyenkor válaszd inkább a heti 1x-i mozgást, az időben korlátozott étkezéssel és menj el sétálni a gyermekeiddel.

4. Legyenek társaid!

Bizony minden úton vannak akadályok. Érdemes előre felkészülni erre és számítani is rá. De mennyivel egyszerűbb, ha ilyenkor vannak melletted olyan emberek és társak, akik segítenek neked. Bíztatnak, ha épp feladnád, vagy, amikor rossz napod van. Támogatnak és hisznek benned. 🙂  Legyenek segítőid!

5. Merj hibázni és közben bánj szeretetteljesen magaddal!

Talán ez az utolsó pont az, ami sokunk számára a legnehezebb. Hiszen, ha például megfogadtad, hogy „mától nem eszem édességet”, de te mégis ettél a barátnőd szülinapi tortájából, akkor hajlamosak vagyunk bántani magunkat. „Ezt elszúrtam! Béna vagyok! Soha nem fogok lefogyni!”, és akkor feladod. Gondolj csak bele, egy barátodnak ilyenkor mit mondanál? Valószínűleg azt, hogy „Ne butáskodj, csodálatosan haladsz az álmaid, céljaid felé. Csak folytasd tovább, hisz emberek vagyunk.” Akkor önmagunkkal szemben, miért vagyunk ennyire szigorúak és kemények? Ez az önkritikus gondolkodás és hozzáállás egyáltalán nincs segítségünkre.

A siker receptje, hogy a hibák ellenére is szeretetteljesen forduljak magamhoz.

„Kit érdekel, ember vagyok, jól haladtam eddig és ugyan rengeteg buktató lesz még, hiszen ez az élet, de tanulok belőle és folytatom tovább. És mindeközben még élvezem is. :-)„

Kívánom Neked, hogy bármilyen célod is van, bármilyen változást is szeretnél az életedben, merj igazán élni közben. Éld meg minden pillanatát és minden egyes pillanatot, cselekvést végezz szeretettel. A szeretet a legnagyobb erő, ami átsegít mindenen, és, ami képes begyógyítani a sebeinket is. A változás csodálatos dolog, hiszen minket szolgál, azt, hogy általa jobbak és többek legyünk. Merd megélni az életedet, hiszen minden, ami kilök a komfortzónádból, Érted történik!

Szöveg: Pető Rita  – mentor, tréner

Ha szeretnél személyes étkezési, sporttal vagy a lélek dolgaival kapcsolatos tanácsot kapni, vedd fel Ritával a kapcsolatot Facebookon, vagy Instagramon!

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva