Így lehet egészséges és finom a húsvéti menü

Teljesen más most az élet, mint általában, ami nem számít újdonságnak, azonban ez a változás „bezavarhat” az ünnepi menüsor elkészítésénél is. Sokan megfőzik a hagyományos ételeket, de a mennyiségre és a minőségre már nem figyelnek. Kovács Judit, a Gullon dietetikusa segítségével sorra vettük, mik lehetnek a buktatók, amelyek, ha nem figyelünk plusz kilókkal gazdagítanak minket, mire elmegy a Nyuszi. 🙂

„Maga a húsvét, a legjobb ünnep, ami a menüsort illeti, mert összességében ez tartalmazza a legegészségesebb fogásokat” – kezdi a szakértő. „Most, hogy nem várjuk vendégül az egész környéket és a rokonságot, az első buktató az elkészített ételek mennyisége lehet. Sokan ezzel fognak úgymond pórul járni, hogy elkészítik azt az adagot, amit az előző években is. És esetleg ott marad a maradék, amit senki sem szeret kidobni, inkább megeszik. Ami esetleg túlevéshez vezethet. Ezért, ha még nem álltunk neki a nagybevásárlásnak, érdemes lefelezni a szokásos adagot”.

Kép: freepik.com

Mi kerüljön az asztalra?

Lássuk, mi kerül egy átlagos magyar család asztalára húsvétkor és ahol lehet, megmutatjuk, hogyan lehet az adott fogás egészségesebb.

  • Sonka – Ez egy viszonylag zsírszegény étel. A látható zsírt könnyen eltávolíthatjuk. Akinek magas a koleszterinszintje, viszont óvatosan egyen belőle.
  • Torma – Alacsony a kalóriatartalma, rostokban gazdag és nagyobb mennyiségben. találhatunk benne C-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, cinket és mangánt.
  • Kalács – Az egyik fő eleme a húsvéti menünek, aminek a hagyományos változata cukorbetegek számára problémás lehet, de aki rutinos, azért eltudja készíteni cukormentesen, akár részben teljeskiőrlésű lisztből. Így máris egészségesebb verziót kapunk.
  • Kenyér – A húsvéti asztalra nyugodtan kerülhet teljes kiőrlésű kenyér is, ez ma már teljesen természetes.
  • Zöldégek – A menüsor elmaradhatatlan része a sok-sok zöldség is. A retek, uborka, paprika, medvehagyma, újhagyma, vagy amit a legjobban szeret a család. Az a jó, hogy ezekből bármennyit bűntudat nélkül ehetünk.
  • Tojás – Ez egy kalóriaszegény alapanyag, amelynek magas a tápértéke, jól telít, vitaminban gazdag.

Tudtad?

1 db tojás 70 kcal = 1 db csokibevonatú klasszikus cukortartalmú kekszkarikával

Egészséges bűnbeesés

„Ha már a desszerteknél tartunk és egy könnyen elkészíthető változattal szeretnénk megörvendeztetni magunkat és nem akarjuk feldúlni az egész konyhát, nyugodtan készíthetünk valamilyen kekszes desszertet cukormentesen” – javasolja Judit. „Például kekszgolyót, aminek a készítésébe az otthon lévő gyerekeket is betudjuk vonni, de akár egy kekszes túrótortát, vagy kekszes pohárdesszertet joghurttal, túróval, gyümölcsökkel. Ez egyrészről egészséges, másrészről a kalóriatartalma sem sok. A Gullon kekszek például tökéletes ezekre az alkalmakra. Rostdús kekszek, amelyek segítik az emésztést, biztosítanak, hogy ne éhezzünk meg olyan gyorsan és egyenletes szinten tartják a vércukorszintet. A Diet-Fibra kekszből például, ha megeszünk 5 db-ot, azzal a napi rostbevitelünk 25%-át már biztosítottuk is, de személyes kedvencem a Tradizionale és a Digestive keksz is” – mondja a dietetikus.  Összességében elmondhatjuk, hogy a húsvéti ételek nem fenyegetik annyira az alakunkat, persze csak akkor, ha nem esünk túlzásba. És mivel minden rosszban van valami jó, most nincs alkalmunk elcsábulni egy étterem, vagy egy szállodai svédasztal kínálatától, vagy a nagyi végeláthatatlan menüsorától. Hiszen otthon, simán megtudjuk oldani, hogy csak azt és olyat együnk, ami mindenkinek megfelel. 🙂

Még több egészséges sütireceptért nézzétek meg a Gullon Facebook és Instagram oldalát! 

Nyitókép: pixabay.com
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva