Mit jelent az egészséges életmód?

Nagyon sokat látjuk, olvassuk mostanában, hogy mennyire fontos az egészséges életmód: a betegség megelőzésének, az egészség fenntartásának ez a legjobb módja. De tulajdonképpen mit is jelent ez a fogalom?

Nem csak a táplálkozásról szól

Az egészséges életmódot sokan az egészséges táplálkozással azonosítják, pedig az életmód sokkal többről szól, mint hogy mit eszel, vagy nem eszel meg. Az egészséges életmód azt jelenti, hogy úgy éled az életed- fizikailag, mentálisan, lelkileg, de mindenképpen tudatosan- hogy az a testi-lelki egészségedet szolgálja.

Milyen elemei vannak az egészséges életmódnak?

Az, hogy egészséges vagy, feltételezi, hogy jól működik a szervezeted: a szerveid, szervrendszereid megfelelően ellátják a feladataikat (hormonrendszer, emésztés stb.), nem küzdesz pszichés problémákkal, lelki oldalon is rendben van az életed, és alapvetően jól érzed magad a bőrödben.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, több területre is tudatosan kell figyelnünk:

  • Egészséges táplálkozás: nagyon fontos része az egészséges életmódnak, hiszen a szervezeted csak akkor fog tudni jól működni, ha megfelelően el van látva tápanyagokkal. Tápanyagokat pedig a táplálékunkból tudunk a szervezetünkbe juttatni, ezek jelentik az üzemanyagot a szervezetünk megfelelő működéséhez. Figyelj tehát oda arra, hogy minél több magas tápanyagtartalmú ételt fogyassz, ugyanakkor próbáld minimalizálni a sok felesleges anyagot tartalmazó étel fogyasztását (ultrafeldogozott ételek).
  • Elegendő és jó minőségű pihenés: sokan- sajnos- lebecsülik a pihenés fontosságát, pedig legalább akkora jelentősége van, mint a táplálkozásnak. A megfelelő ideig tartó, mély alvás nélkül a testünk nem tud jól működni: a kevés és/vagy rossz alvás negatív hatással van egész hormonrendszerünkre, mentális állapotunkra, közérzetünkre, és egy sor funkcióra a szervezetünkben (pl. cukoranyagcsere, hormontermelés, emésztés stb.). Táplálkozhatunk bármilyen jól, ha rendszeresen és hosszú távon keveset pihenünk, az előbb-utóbb valamilyen diszfunkcióban, betegségben fog megmutatkozni.
  • Megfelelő mennyiségű és típusú mozgás: azt már mindannyian tudjuk, hogy mozogni egészséges, de azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az sem mindegy, hogy mit és mennyit edzünk. A mozgás testileg-lelkileg feltölt és jót tesz, ugyanakkor a túl sok vagy erős mozgás hatalmas stresszt jelent a testünk számára. Ez tovább fokozhatja az egészségügyi problémákat.
  • Stresszkezelés: a stressz sajnos az alapja az egészség megromlásának, hiszen nagyon sok téren negatív hatással van szervezetünk működésére. Folyamatosan jelen van az életünkben, és hiába próbáljuk meg csökkenteni, teljesen elkerülni nem lehet. Igy inkább azon érdemes dolgozni, hogy a saját hozzáállásunkon változtassunk: olyan technikákat, módszereket tanuljunk meg, amelyek segítségével a lehető legjobban tudjuk kezelni a stresszes helyzeteket.
  • Mentális egészség: pszichés állapotunk hatással van testünk működésére, és fordítva. Hiába táplálkozunk jól és mozgunk eleget, ha esetleg évek óta hordozott lelki, mentális problémáink vannak. Figyeljünk oda lelki egészségünkre is, ha szükséges, keressünk fel szakembert, aki segít feloldani a bennünk lévő elakadásokat, segít a felszínre hozni és megoldani mélyen eltemetett problémákat is.

Természetesen nem egyszerű mindenre és mindig odafigyelni az életünkben. De haladhatsz kis lépésekben is: minden pici változtatás fontos. Ha csak egy kicsit több zöldséget eszel, vagy fél órával korábban kapcsolod kis a netflixet este, már tettél valamit egy egészségesebb élet felé vezető úton.

Harsányi Júlia

Edző, funkcionális táplálkozás tanácsadó

Harsányi Júlia vagyok, edző, funkcionális táplálkozási szakértő, 3 gyermek édesanyja. Küldetésemnek tekintem, hogy segítsek a nőknek, édesanyáknak, családoknak az egészséges életmód kialakításában úgy, hogy az a mindennapi életben is megvalósítható legyen. Szeretném megmutatni, hogy 40 év felett is lehetsz egészséges és maradhatsz jó formában - ha megfelelő életmódot élsz!