Tegnap sós ötleteket és egészséges recepteket hoztunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával. A mai receptek is hasonlóan finomak, ráadásul édességnek is remekül megfelelnek és – miután szakemberek állították össze – a helyes táplálkozás alapelveit is megvalósíthatjuk velük.
Almás tócsni
Hozzávalók (4 darabhoz)
- 250 g reszelt alma
- 1 egész tojás
- 35 g teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1csomag vaníliáscukor (8-10 g)
- olaj az almatócsnik kisütéséhez
- joghurt, kardamom ízlésszerint
A reszelt alma levét kicsit kinyomkodjuk, belekeverjük a többi hozzávalót és alaposan összedolgozzuk. Egy serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk, a masszából 4 db tócsnit formázunk és lassú tűzön megsütjük. Friss idénygyümölcsökkel tálaljuk, a tetejére egyszerűen natúr joghurtot vagy 1 késhegynyi őrölt kardamommal ízesített, esetleg édesített natúr joghurtot csurgatunk. Uzsonnára vagy desszertként kínálhatjuk.
Kakaós cukkinis muffin
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 12 dkg liszt (8 dkg fehérliszt, 4 dkg teljeskiőrlésű liszt)
- 3 dkg natúr kakaópor
- 25 dkg zsenge cukkini
- 0,5 dl étolaj
- 12 dkg cukor
- 4 db M-es tojás
- 1⁄2 csomag (6 g) sütőpor
- 1⁄2 db kezeletlen citrom héja
- natúr joghurt szükség esetén
A két különböző lisztet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A felütött tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a lereszelt citromhéjjal és az olajjal együtt beleöntjük a lisztes keverékbe. A cukkiniket megmossunk (mivel zsenge nem kell meghámozni), vékonyra gyaluljuk (mint a tököt a főzelékhez) és a masszához keverjük. Ha túl sűrű, akkor kevés krémes natúr joghurttal lazítjuk. A masszával a 12 darabos muffin formákat (amelyeket előzőleg kibéleltünk a muffinpapírokkal) megtöltjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.