2 sós és egészséges különlegesség – Receptek

Állandó fejtörést okoz a gyermekünk, a család étkeztetése, hogy milyen új ízekkel, egészséges receptekkel, vagy éppen hagyományos fogásokkal lepjük meg őket. Esetleg mi kerüljün az uzsonnásdobozba, vagy éppen a hétvégi asztalra.

Ehhez ad ötleteket és egészséges recepteket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  A most hozott receptek nem csak finomak, de – miután szakemberek állították össze – a helyes táplálkozás alapelveinek is megfelelnek.

Sajtos-sárgarépás tallér

Hozzávalók 50db-hoz:

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g szárazon pirított napraforgómag
  • 25g szárazon pirított lenmag
  • 150 g reszelt sárgarépa
  • 150 g reszelt füstölt sajt
  • 2db L-es méretű tojás
  • 125g margarin
  • fél csomag sütőpor
  • ízlés szerint őrölt bors, majoránna, chili

A teljes kiőrlésű lisztet a pirított magokkal, a fűszerekkel és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és sajtot. A lisztes-sajtos keverékbe beledolgozzuk a tojásokat és a margarint. A kész masszából 18 db gombócot formázunk, a gombócokat kézzel deszkán kinyújtjuk a gofrisütő mintázatának méretére. Amennyiben kellően forró a gofrisütő, beletesszük az ellapított, vágódeszkáról késsel óvatosan fellazított tésztamasszát és kb. 6-7 perc alatt ropogósra sütjük. Ha kissé kihűlt a nagy tallér, könnyen széttörhető 5 db szív alakú formára. Önmagában vagy joghurtos mártogatóssal is nagyon finom. A tallérokat gofrisütő hiányában serpenyőben is megsüthetjük.

Cukkinis-szezámmagos tócsni

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 2 darab kisebb cukkini
  • 2 darab tojás
  • kb. 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű
  • 1-2 evőkanálszezámmag
  • kb.1 evőkanál repceolaj
  • csipetnyisó
  • díszítésnek: friss zöldfűszerek (pl. bazsalikom, koriander)
  • búzaliszt, vagy amennyit a massza felvesz

A megmosott cukkinik végeit levágjuk, majd egy nagy lyukú reszelővel lereszeljük. Hozzáadjuk a feltört tojásokat, a lisztet, a szezámmagot, kevéssót. Összekeverjük a masszát. Akkor jó, ha nagyjából palacsintatészta sűrűségű. Egy tepsit vékonyan kiolajozunk, ráhalmozzuk a tócsni masszáját. Kb. 150-170 C fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütés közben egyszer érdemes megfordítani, így mindkét oldala egyenletesen sül át. Főzelék feltétjeként, saláta mellé egy könnyed ebéd, vacsora gyanánt vagy önmagában kisétkezésre is megállja a helyét, akár a legnagyobb kánikulában is.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.