Ebben az évben minden más volt, mint ahogy ezt korábban megszoktuk. Sajnos, ez alól a mostani szilveszter sem kivétel. Nem lesznek nagy bulik, utcabál, tűzijáték… persze ettől még jól érezhetjük magunkat otthon, a négy fal között is. Olyan egyszerű, de finom szilveszteri ételeket ajánlok most nektek, melyek gyorsan elkészíthetőek, és a munkálatokba akár a család bármely tagja bevonható. Jó hír, hogy a receptek mindegyike laktózmentes hozzávalókkal is tökéletesen működik. 🙂
Virslivel töltött kiflik
Hozzávalók:
500 g liszt
300 ml tej
100 ml étolaj
25 g élesztő
1 tk só
1 kk cukor
1 tojássárgája
1 ek tejföl
8 db Frankfurti virsli (de használhatunk koktél-virsliket is)
Elkészítés:
- Meglangyosított tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Várunk, amíg az élesztő felfut.
- A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt.
- Jól összedolgozzuk (addig, amíg a tál fala tiszta lesz).
- Pihentetjük 40 percet.
- Előmelegítjük a sütőt (180 fok).
- A megkelt tésztát két részre osztjuk és kör alakúra nyújtjuk (mint egy pizzát).
- A vékonyra kinyújtott tésztát 12 szeletre vágjuk.
- A virsliket 1/3-ba vágjuk.
- A cikkek külső részére helyezzük a virsliket és a tésztát feltekerjük. Fontos, hogy a tésztaszelet csúcsa alulra kerüljön, mert különben sütéskor kibomlik és nem lesz szép az alakja. Egy tepsibe 12 kifli jól elfér.
- A tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, és ezzel lekenjük a kifliket.
- Az előmelegített sütőbe helyezzük és aranybarnára sütjük (13-15 perc).
- Kechuppal, mustárral tálaljuk.
Tonhalkrém mártogatós
Hozzávalók:
3 db 80 g-os olajos tonhal (konzerv)
3 ek majonéz
2 tk tejföl
1 db lilahagyma
2-3 tk citromlé
1 tk mustár
csipet bors és ízlés szerint só
Elkészítés:
- A tonhalról leöntjük az olajat.
- A tonhalat egy tálba öntjük és villával összenyomjuk.
- A lilahagymát nagyon apróra felkockázzuk és a tonhalhoz adjuk.
- Aztán jöhet a többi hozzávaló, majd az egészet jó alaposan összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (óvatosan, mert a tonhal általában sós).
- Csíkokra vágott sárgarépával, zellerszárral tálaljuk (maradék esetén másnap pirítóssal is szuper).
Bacon-ös csavart rúd
Hozzávalók:
1 csomag levelestészta,
8-10 szelet bacon
10 dkg reszelt sajt (trapista, edami vagy gouda)
1 tk morzsolt oregánó, 1 tojássárgája
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- A felcsavart levelestésztát kitekerjük és egymás mellé ráfejtetjük a bacon szeleteket.
- Megszórjuk reszelt sajjtal és oregánóval, majd egy elés késsel a szalonnák mellett felvágjuk.
- Egyesével felcsavarjuk a csíkokat és a sütőlemezre helyezzük.
- A rudakat lekenjük tojássárgával
- 20 perc alatt készre sütjük őket.
- Salsa szósszal kínáljuk.
Kakaós pöfeteg keksz
Hozzávalók:
150 g liszt
5 g sütőpor
60 g cukrozatlan kakaópor
190 g porcukor
60 g vaj
2 tojás (M-es)
½ vanília rúd kikapart magjai
porcukor a külső bevonáshoz
Elkészítés:
- Először a liszthez hozzáadjuk sütőport és a vajat, amit morzsásra szétnyomkodjuk, hogy ne legyenek benne nagyobb vajdarabok.
- Aztán hozzáadjuk a maradék hozzávalót és jól összedolgozzuk.
- Egy ragacsos masszát kapunk, amit a formázás előtt hűtőbe teszünk pihenni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy óra múlva diónyi golyókat gyúrunk és porcukorba megforgatjuk őket.
- A sütőpapírra egyforma távolságra helyezzük (2 ujjnyi távolságra egymástól).
- Az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Bejgli-flódni golyók
Hozzávalók:
400 g maradék bejgli és flódni
1-2 ek szilvalekvár (opcionális)
100g étcsoki
50 g vaj
35 g fehércsoki
- Elkészítés:
A maradék bejglit és flódnit jól gyúrjuk össze egy tálba. - Ha száraz és morzsalékos, akkor adjunk hozzá egy kis szilvalekvárt, hogy jól formázható legyen.
- Diónyi golyókat formázzunk a masszából, majd tegyük 1 órára a hűtőbe, hogy jól összeálljon.
Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokit a vajjal, és keverjük simára. - Külön tálban olvasszuk meg a fehércsokit.
- Helyezzük a golyókat rácsra és öntsük le az étcsokival, majd dekoráljuk a fehérrel.
- Helyezzük hűtőbe, amíg a csokik megszilárdulnak.
Ha családias, de profi környezetben szeretnétek elsajátítani a konyhaművészet tudományát, vagy csak egy hangulatos gasztro programra, kikapcsolódásra vágytok, látogassatok el a Kitchen Pixie Budapest oldalára és keressétek Bedő Mártit!