5 könnyű és gyors recept szilveszterre

Ebben az évben minden más volt, mint ahogy ezt korábban megszoktuk.  Sajnos, ez alól a mostani szilveszter sem kivétel. Nem lesznek nagy bulik, utcabál, tűzijáték… persze ettől még jól érezhetjük magunkat otthon, a négy fal között is. Olyan egyszerű, de finom szilveszteri ételeket ajánlok most nektek, melyek gyorsan elkészíthetőek, és a munkálatokba akár a család bármely tagja bevonható. Jó hír, hogy a receptek mindegyike laktózmentes hozzávalókkal is tökéletesen működik. 🙂

 

Virslivel töltött kiflik

Hozzávalók:

500 g liszt
300 ml tej
100 ml étolaj
25 g élesztő
1 tk só
1 kk cukor
1 tojássárgája
1 ek tejföl
8 db Frankfurti virsli (de használhatunk koktél-virsliket is)

Elkészítés:

  • Meglangyosított tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Várunk, amíg az élesztő felfut.
  • A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt.
  • Jól összedolgozzuk (addig, amíg a tál fala tiszta lesz).
  • Pihentetjük 40 percet.
  • Előmelegítjük a sütőt (180 fok).
  • A megkelt tésztát két részre osztjuk és kör alakúra nyújtjuk (mint egy pizzát).
  • A vékonyra kinyújtott tésztát 12 szeletre vágjuk.
  • A virsliket 1/3-ba vágjuk.
  • A cikkek külső részére helyezzük a virsliket és a tésztát feltekerjük. Fontos, hogy a tésztaszelet csúcsa alulra kerüljön, mert különben sütéskor kibomlik és nem lesz szép az alakja. Egy tepsibe 12 kifli jól elfér.
  • A tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, és ezzel lekenjük a kifliket.
  • Az előmelegített sütőbe helyezzük és aranybarnára sütjük (13-15 perc).
  • Kechuppal, mustárral tálaljuk.

Tonhalkrém mártogatós

Hozzávalók:

3 db 80 g-os olajos tonhal (konzerv)
3 ek majonéz
2 tk tejföl
1 db lilahagyma
2-3 tk citromlé
1 tk mustár
csipet bors és ízlés szerint só

Elkészítés:

  • A tonhalról leöntjük az olajat.
  • A tonhalat egy tálba öntjük és villával összenyomjuk.
  • A lilahagymát nagyon apróra felkockázzuk és a tonhalhoz adjuk.
  • Aztán jöhet a többi hozzávaló, majd az egészet jó alaposan összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (óvatosan, mert a tonhal általában sós).
  • Csíkokra vágott sárgarépával, zellerszárral tálaljuk (maradék esetén másnap pirítóssal is szuper).

Bacon-ös csavart rúd

Hozzávalók:

1 csomag levelestészta,
8-10 szelet bacon
10 dkg reszelt sajt (trapista, edami vagy gouda)
1 tk morzsolt oregánó, 1 tojássárgája

Elkészítés:

  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  • A felcsavart levelestésztát kitekerjük és egymás mellé ráfejtetjük a bacon szeleteket.
  • Megszórjuk reszelt sajjtal és oregánóval, majd egy elés késsel a szalonnák mellett felvágjuk.
  • Egyesével felcsavarjuk a csíkokat és a sütőlemezre helyezzük.
  • A rudakat lekenjük tojássárgával
  • 20 perc alatt készre sütjük őket.
  • Salsa szósszal kínáljuk.

Kakaós pöfeteg keksz

Hozzávalók:

150 g liszt
5 g sütőpor
60 g cukrozatlan kakaópor
190 g porcukor
60 g vaj
2 tojás (M-es)
½ vanília rúd kikapart magjai
porcukor a külső bevonáshoz

Elkészítés:

  • Először a liszthez hozzáadjuk sütőport és a vajat, amit morzsásra szétnyomkodjuk, hogy ne legyenek benne nagyobb vajdarabok.
  • Aztán hozzáadjuk a maradék hozzávalót és jól összedolgozzuk.
  • Egy ragacsos masszát kapunk, amit a formázás előtt hűtőbe teszünk pihenni.
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • Egy óra múlva diónyi golyókat gyúrunk és porcukorba megforgatjuk őket.
  • A sütőpapírra egyforma távolságra helyezzük (2 ujjnyi távolságra egymástól).
  • Az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Bejgli-flódni golyók

Hozzávalók:
400 g maradék bejgli és flódni
1-2 ek szilvalekvár (opcionális)
100g étcsoki
50 g vaj
35 g fehércsoki

  • Elkészítés:
    A maradék bejglit és flódnit jól gyúrjuk össze egy tálba.
  • Ha száraz és morzsalékos, akkor adjunk hozzá egy kis szilvalekvárt, hogy jól formázható legyen.
  • Diónyi golyókat formázzunk a masszából, majd tegyük 1 órára a hűtőbe, hogy jól összeálljon.
    Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokit a vajjal, és keverjük simára.
  • Külön tálban olvasszuk meg a fehércsokit.
  • Helyezzük a golyókat rácsra és öntsük le az étcsokival, majd dekoráljuk a fehérrel.
  • Helyezzük hűtőbe, amíg a csokik megszilárdulnak.

Ha családias, de profi környezetben szeretnétek elsajátítani a konyhaművészet tudományát, vagy csak egy hangulatos gasztro programra, kikapcsolódásra vágytok, látogassatok el a Kitchen Pixie Budapest oldalára és keressétek Bedő Mártit!

Bedő Márta

Bedő Márti vagyok a Kitchen Pixie Budapest alapító tulajdonosa, profi szakács, pályaelhagyó marketinges és nem utolsó sorban anya és feleség. Szerencsés vagyok, mert azzal foglalhozhatok, amit szeretek - ez pedig a sütés-főzés, evés-ivás és vendégüllátás. Így 40 felett is rendszeresen elhagyom a konfortzónámat, de hiszem, hogy ez visz előre és ez tart lendületben.