A ToTu csapata elhozta nekünk a három legnépszerűbb tejmentes „túrós” receptet. Sőt, a megkérdezettek legnépszerűbb finomságai glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentesek is egyben. Lepjük meg velük magunkat vagy ételérzékeny szeretteinket. Jó étvágyat hozzájuk!
Egzotikus paleo torta
Hozzávalók:
- a maracuja moussehoz:
- 8 dkg passion fruit püré
- 4 gramm zselatin
- 4 dkg eritrit
- 2 dkg víz
- 2 tojássárgája
- 10 dkg kemény kókuszjoghurt
- só
A tésztához:
- 2 tojás
- 4 dkg őrölt mandula
- 3 dkg eritrit
- só
Az ananászos töltelékhez:
- fél doboz cukormentes ananász befőtt, a levéből is a fele
- 1/2 citrom leve
- 1 dkg eritrit
- 1 dkg kókuszreszelék
- 8 gramm zselatin
- 3-5 cl fehér rum
- 1 dkg kókuszliszt
- az angolkrémhez:
- 10 dkg kókusztej
- 2 tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5-8 dkg eritrit
- csipet só
A túró krémhez:
- 20 dkg ToTu Rögös
- 20 dkg ToTu extrán krémes
- 20 dkg sűrű kókuszjoghurt
- fél bio citrom reszelt héja és leve
- 10 gramm por zselatin
- 1/2 dl forró víz
A tetejéhez:
- 7,5 dkg passion fruit püré
- 7,5 dkg cukormentes baracklekvár
- 5 gramm zselatin
- 2 dkg eritrit
A maracuja moussehoz a pürét a zselatinnal forrásig melegítjük. Ha feloldódott a zselatin, a tűzről levéve kihűtjük. Fontos, hogy ne maradjon meleg! A joghurtot a fagyasztóba tesszük, annyi időre, amíg a tojáshabot készítjük. Az édesítőt a vízzel 120°C-osra melegítjük. A tojássárgákat csipetnyi sóval fehéredésig verjük. A verést tovább folytatva óvatosan hozzácsorgatjuk a forró szirupot. Kemény habbá verjük kb. 5-8 perc alatt. Két részletben a püréhez forgatjuk. A behűtött joghurtot laza habbá verjük, és szintén két részletben a tojáshabos keverékhez forgatjuk. Az inzert forma középső karikájába töltjük. Megfagyasztjuk.
A piskótához a tojást, csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mandulával elkevert eritritet. Sütőpapírra 22 cm-es tortalapot kenünk, és 180°C-on 20 perc alatt megsütjük.
Az ananászos töltelékhez az ananászt a lével, a citrommal, az eritrittel és a kókuszreszelékkel összeturmixoljuk. A zselatinnal forrásig melegítjük. Ha feloldódott a zselatin levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kókuszlisztet is. Félretesszük. Kihűtjük.
Az angolkrémhez a kókusztejet a tojássárgákkal, a vaníliával, az eritrittel és a sóval vízgőz fölött, habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük. Kb. 80°C-osnak kell lennie. Amikor már szinte csak habnak látjuk, akkor jó. Langyosra hűtjük.
A „túrókrémhez” a kókuszjoghurtot fagyasztóba tesszük 15 percre, majd kemény habbá verjük. A forró vízben feloldjuk a zselatint. A ToTu Rögöst, a ToTu extrán krémest a feloldott zselatinnal, a citrom levével és reszelt héjával valamint az angol krémmel egyneműre turmixoljuk. Végül két részletben hozzáforgatjuk a joghurt habot is.
A tetejéhez a hozzávalókat forrásig melegítjük. A tűzről levéve hagyjuk, hogy a zselatin teljesen feloldódjon. Kihűtjük.
A torta összeállítása:
A piskótát az oldalán wax fóliával vagy sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortagyűrűbe tesszük. Ráhelyezzük a formából kivett, megfagyott maracuja mousse gyűrűt. A közepébe simítjuk az ananászos krémet. Rá és köré töltjük a túrókrémet. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Rásimítjuk a sárgabarackos, maracujás zselét. Még annyi időre, amíg ez a réteg is megszilárdul, visszatesszük a hűtőbe.
ToTus rakott kifli (paleo)
Hozzávalók:
- 4-5 db a diétánkba illeszthető kifli
- 2 dl ToTu ital
- 3 dkg eritrit
- 2 tojássárgája
- fél dkg zselatin
- teáskanálnyi kókuszolaj
A Totus réteghez:
- 60 dkg ToTu Rögös
- 15 dkg eritrit
- 3 tojássárgája
- 2 citrom héja és leve
- 1 dl kókuszkrém
- 5 dkg mazsola
A habhoz:
- 5 tojásfehérje
- fél dkg tojásfehérjepor
- 5 dkg eritrit
A kifliket karikára vágjuk. A ToTu italt langyosra melegítjük az eritrittel. Feloldjuk benne a zselatint. Összekeverjük a tojássárgájával. A kifli szeletek felét belemártogatjuk, majd 25 x 25 cm-es, kókuszolajjal kikent, tűzálló tál aljába rakosgatjuk. Rásimítjuk a ToTu krémet, amihez a mazsola kivételével valamennyi hozzávalóját turmixgépben vagy késes aprítóban összedolgozzuk (nem kell teljesen simára, a krém maradhat kissé darabos is). Hozzáforgatjuk a mazsolát. Erre rakosgatjuk a szintén beáztatott maradék kiflit. A tojásfehérjében feloldjuk a fehérje port, majd az eritrittel együtt kemény habbá verjük. Ráhalmozzuk a kiflik tetejére, végül 175°C-os sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Kapros lazacos sajthelyettesítő
Hozzávalók:
- 20 dkg ToTu Rögös
- 20 dkg ToTu Krém
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál citromlé
- 15 dkg kókuszolaj
- 2-3 evőkanál finomra vágott kapor
- 20 dkg füstölt lazac
- 2 dl forró víz
- 2 dkg por zselatin vagy 12 lap
A zselatint feloldjuk a forró vízben, majd a többi hozzávalóval, a kapor kivételével, krémesre turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a kaprot. Szilikon formába töltjük, végül hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni. A „mozzarella” golyó volt a kiindulási alap. Ha kimarad a zselatin a receptből, akkor remek szendvicskrém lesz a végeredmény.