Először az edzőteremben? Így indulj neki!

Az év eleje gyakran hoz magával új terveket és célokat, megfogadod, hogy mostantól minden más lesz: idén végre egészségesen étkezel, és az edzőterembe is lejársz majd heti háromszor. Az első edzőtermi látogatás, majd annak rendszeresítése azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, és nagy kihívás elé állíthatja a kezdő életmódváltókat.

Ezért a belső elhatározás és önmagad bíztatása is kulcsfontosságú szerepet játszik az első lépések megtételében. A GymBeam összeszedett néhány tippet, amelyek segítenek megőrizni a motivációt, hogy te is könnyebben lépd át a konditerem küszöbét!

Habár a motiváció és a pontos célok mindenkinél eltérőek, egy biztos: a siker kulcsa a következetesség és a rutin kialakítása. Éppen ezért különösen fontos, hogy fejben – és lelkileg is – megalapozd a kemény fizikai munkát, és tisztában legyél azzal, hogy miért is kell minden nap kitartóan dolgoznod. 

Kezdd lépésről lépésre

Manapság a legtöbb ember azonnali eredményeket szeretne elérni, csakhogy ezzel a megközelítéssel nem jutsz messzire: lépésről lépésre alakítsd ki az új szokásokat, és ne próbálj mindent egyszerre megváltoztatni. Nem kell azonnal a legizzasztóbb edzésformával kezdened. Próbáld meg például, hogy először csak 10 guggolást csinálsz, hogy a testednek legyen ideje hozzászokni a mozgáshoz. Utána pedig boldog lehetsz, hogy ezt is kipipáltad, és haladhatsz tovább a nehezebb gyakorlatok felé.

Találd meg a megfelelő motivációt

A motiváció ezer irányból érkezhet: egy családtagod, barátod, vagy akár egy ismert ember sikertörténete, a saját korábbi tapasztalataid, egy mérhető eredmény, vagy önmagad leküzdése. Keress olyan személyeket vagy történeteket, amelyek inspirálnak! Olyan emberek, akik hasonló helyzetből indultak és elértek valamit az életükben. Segíthet az is, ha találsz magadnak egy partnert, egy edzőtársat, akivel egymást tudjátok inspirálni a változásban. Az elsődleges cél az, hogy minden nap egy kicsit jobb legyél.

Állíts fel realisztikus célokat

Fogalmazd meg a céljaidat: írd le, hogy miért döntöttél az életmódváltás mellett. Lehet, hogy egészségügyi célokat tűztél ki, vagy egyszerűen csak szeretnél jobban kinézni és jól érezni magad a bőrödben. A célok megfogalmazása segít emlékezned arra, miért is indultál el ezen az úton. Ne terheld magad túlzott elvárásokkal az első időszakban. Állíts fel olyan célokat, amik elérhetőek és reálisak: például kezdd a könnyebb súlyokkal, majd fokozatosan növeld a terhelést. Ez segít elkerülni a csalódást és megerősít a pozitív élményekkel.

Csak kényelmesen

Egy új rutin mindig előkészületeket igényel, és sok időt vesz el a mindennapjaidból. Keress olyan időpontot az edzéseidnek, ami nem borítja fel teljesen a megszokott életed. Ha reggel jobban passzol, válassz reggeli órákat, ha délután vagy este, akkor pedig a nap második felét. A megfelelő időpont kiválasztása segít abban, hogy kialakuljon a rutin és ne hagyj ki egy edzést sem. Ugyanígy válaszd ki a sportruházatod is: az edzőtermi ruházatnak a divatosság mellett praktikusnak is kell lennie. Válassz olyan ruhadarabokat, amelyek kényelmesek és jól szellőznek. Az ilyen outfitek segítenek abban, hogy magabiztosabban érezd magad az edzőteremben.

Légy büszke magadra!

Az edzőtermi látogatások nem mindig könnyűek, sokszor lesznek majd nehezebb pillanataid. Próbálj ilyen helyzetekben is arra koncentrálni, hogy jó úton jársz a céljaid felé, és ne hagyd, hogy egy rossz nap elvegye a kedved a változástól. Légy büszke az elért eredményekre, és ünnepelj meg minden elért mérföldkövet, tűnjön az akármennyire is aprónak. Ez pedig mindig segít majd tovább lendülni egy-egy nehezebb időszakon.

A legfontosabb pedig, hogy mindig figyelj oda a testi-lelki egyensúlyodra. Hallgass a tested jelzéseire, de figyelj oda arra, hogy a motivációd mindig belülről jöjjön. 

Indulj neki ennek a kihívásnak mosollyal az arcodon, és hagyd, hogy a testmozgás pozitív változásokat hozzon az életedbe!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.