Sárgabarackos-joghurtos galette – Recept

Először is egy vallomás: piterajnogók vagyunk. Nekünk a klasszikus almás a kedvencünk, de bármikor jöhet egy túrós, vagy meggyes, esetleg szilvás. Egy finom pite bármelyik évszakban megkoronázhatja a napunkat, megédesítheti a családi együttlét pillanatait, lenyűgözheti a barátokat. Titka a gondosan összeállított tészta, a kreatívan variálható töltelék, no meg a szív és a lélek, amivel készítik.

BOOOK Kiadó

Ezt bizonyítandó egy különlegesen finom receptet hoztunk Kerek Brigi pités könyvéből, amely egyaránt gazdag könnyű nyűri ínyencségekben és más nemzetek különlegességeiben.

A könyv bemutatja az alap pitetészták elkészítésének fortélyait, figyelemmel a nemzetközi gasztronómiai palettára, de praktikus tanácsokat kapunk ahhoz is, hogy milyen konyhai eszközöket célszerű választani egy pite sikeres elkészítéséhez.

Sárgabarackos-joghurtos galette

Hozzávalók

a tésztához:

  • 155 g finom szemcsés liszt
  • 45 g kukoricaliszt
  • 40 g fehér vagy barna nádcukor porcukorrá darálva
  • 25 g sűrű joghurt
  • 2 g só
  • 100 g hideg vaj
  • 20 g tojássárgája

a töltelékhez:

  • 150 g görög joghurt
  • 20 g méz
  • 500 g sárgabarack
  • 10 g étkezési keményítő
  • 20 g fehér vagy barna nádcukor

a kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 20 g tejszín

a tetejére:

  • mandulaforgács
  • 1 szál friss rozmaring
  • méz 

Előző nap sűrű joghurtot készítünk. Egy szűrőt anyagdarabokkal kibélelünk, és egy lábos tetejére helyezzük. A joghurtot beleöntjük, és hagyjuk, hogy a benne lévő savó egy éjszaka alatt kicsepegjen belőle, és megmaradjon a sűrű, tejszínes joghurt.

A tészta hozzávalóit a tojássárgája kivételével összemorzsoljuk. A vajat apró kockákban adjuk hozzá, a legvégén a tojás kerül bele. A hűtőben legalább 2 órát, a mélyhűtőben körülbelül 20−25 percet pihentetjük.

A görög joghurtot a mézzel összekeverjük.

Az alaposan megmosott, megtörölt sárgabarackot cikkekre vágjuk, a keményítőt óvatosan hozzáforgatjuk. A tésztát a szokásos módon kinyújtjuk. A szélétől legalább 5-6 centiméterre a mézes joghurttal megkenjük, majd a barackokat kintről befelé haladva a masszára helyezzük, végül a cukorral meghintjük. A tésztát szakaszosan haladva felhajtjuk. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverjük, és a tészta szélét egy ecsettel bekenjük. Végül mandulával megszórjuk.

A galette-et 180 fokon, alsó-felső sütésen 30–35 percig sütjük, majd 5 percig a lekapcsolt sütő alsó rácson hagyjuk. Még forrón a rozmaringgal megszórjuk, tálalás előtt pedig mézet csurgatunk rá. Egy gombóc vanília-, citrom- vagy joghurtfagyival tálaljuk.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.