Tudtad? A befőtt is jó vitaminforrás

Tudtad, hogy a befőttek tökéletes forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak amíg be nem indul a gyümölcsszezon? Az új technológiáknak hála nem csupán az ízük és az aromájuk marad intenzívebb, de akár cukormentes, energiacsökkentett változatban is átadhatják a friss gyümölcsök ízét.

Befőttet már a nagymamáink is készítettek, a cukorral történő befőzés viszont csak az I. világháború idején vált ismert eljárássá. Elsősorban azért, mert így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra. Ma már a befőtteket, lekvárokat sok gyártó tartósítószer és cukor nélkül, hőkezeléssel tartósítja, ezáltal megőrzi az üvegbe zárt friss gyümölcs ízét, zamatát.

Kevesen tudják, hogy a cukor nem pusztán édesítőszer, hanem a mézhez hasonlóan tartósítószerként is használják a lekvárbefőzés során.

De vajon mennyire kell aggódnunk a cukortartalom és a kalóriák miatt?

“A cukortartalom a befőttekben nagyon minimális”– mondja Jámbor László, az Agricolae Kft. kereskedelmi munkatársa. “A friss meggy természetes cukortartalma 14-es, 15-ös, a 14-17 enyhén cukrozott a cukrozott befőtteké pedig 18-as, tehát nem hatalmas mennyiségű cukor hozzáadásával készülnek, illetve édesítőszerrel. Ezzel szemben a lekvárok cukortartalma felmehet 50 százalékig is. Ma már azonban egyre több befőtt készül cukor helyett édesítőszerrel, így például a mi meggy- és almabefőttünk is.” Ilyenkor a lekvárfogyasztás sem lehetne aktuálisabb, hiszen a süteményeket, például a linzert is feldobhatjuk egy különleges lekvár hozzáadásával, a klasszikus sárgabaracktól az áfonyalekvárig.

A friss gyümölcsből készült lekvárok nem csak az édességekhez passzolnak, hanem a húsok remek kiegészítői is lehetnek, akár szósz formájában is.

Az áfonyalekvár édes-savanykás íze a vadhúsokhoz és a rántott camamberthez is tökéletesen illik, míg a kisebb cukortartalmú szilvalekvár a sertés- vagy csirkesültek kiegészítője lehet akár kéregként, akár töltelékként is. “Nagymamám gyerekkoromban a csirkemellhez sokszor készített almaszószt, főtt krumplival és pirított búzadarával” – mondja Jámbor László. Ezt a tippet gyorsan ki is próbáljuk. 😉

Nyitókép: agricolae.hu
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.