Sikersztori – Csipak Emese

csipak-emese-womagic

Csipak Emese (46) bizonyára sokaknak ismerős lehet, nem véletlenül. 2 évig láthatták őt a nézők az RTL Klub Fitt Mánia című műsorában. De az odáig vezető út nem volt olyan egyértelmű. Többek között erről is beszélgettünk.

Mindig az életed része volt a sport? Ha igen, milyen sportokat űztél, próbáltál ki?
Általános iskolás és gimnáziumi éveimben a tánc volt főszerepben az életemben, néptáncos voltam. Majd 19 évesen egy testépítő, edző barátom vezetett be a konditerem világába. Az edzőm lett, megírta az edzéstervemet, figyelte az edzéseimet. Akkor még nagyon kevés nő járt edzőterembe, kicsit sután éreztem magam, de kitartó voltam már akkor is.  Visszagondolva a mai súlyokra és módszerekre, nagyon más volt az akkori edzésterv, mint amit ma követek, de úgy is sokat fejlődtem. 1-2 évig tartott akkor a rendszeres edzőtermi edzés, kis kocogással kiegészítve. Jött néhány év kihagyás, munka, gyermekszülés, új otthon, új város, új munka. Amikor az életem mélypontra került, akkor éreztem, hogy újra a sport az, ami segíteni fog. Évekig a crossfit létezett csak számomra. Hihetetlen dinamikát, erőnlétet, kitartást adott, tudod, amikor igazán „megölöd magad” edzésen, és hihetetlen boldogság önt el a végén, hogy megcsináltad, jobb voltál, mint tegnap vagy tegnapelőtt.

Eredetileg milyen területen dolgoztál?
Eredetileg színész pályára készültem, 5 évig vándorszínész voltam, aztán a helyi hódmezővásárhelyi városi tévébe hívtak klasszikus bemondónak (tudod, mint anno a Magyar Televízióban Kudlik Juli ). Itt a városi tévében aztán mindenféle területét megtanultam a tévézésnek: a szerkesztést, a riporteri munkát, a műsorvezetést, vágást, a rendezést. Innen kerültem a Magyar Televízióba Budapestre. Készítettem egészségügyi, jogi műsorokat, valamint dokumentumfilmeket. A filmezés megtetszett és egy kisjátékfilmet is rendeztem Nemere István regénye alapján, Kaland Nagyfülű Artúrral címmel. Később jöttek a külső gyártású műsorok a különböző csatornákra, amiben évekig szerkesztőként, főszerkesztőként dolgoztam, majd saját műsort indítottunk az RTL Klubon Faragó Melindával, Fitt Mánia címmel. Mellette kereskedelemmel is foglalkoztam és foglalkozom.

A Fitt Mánia 2 évig volt képernyőn. Milyen volt ez az időszak?
A sport közel áll hozzánk és amikor megszületett az ötlet, hogy készítsük el a Fitt Mániát, akkor ez egy hiánypótló magazin volt, hiszen ilyen nem létezett a piacon akkor, sőt hozzáteszem, igazán ma sem. Megmutattuk, hogy milyen sokféle lehetőség közül lehet választani, ha mozogni akarsz. Elmentünk kipróbálni sok-sok csoportos órát, amiben mi ugyanolyan kezdőnek számítottunk, mint bárki más a képernyő előtt. Láthatták, hogy nem ördöngösség, csak gyere, indulj el, mindenki kezdő először, ebben semmi ciki nincs. Komplett edzésterveket adtunk edzőtermi edzéshez. Minden adásban készítettünk diétás ételeket, amiből kiderült, hogy pusztán néhány alapanyag megváltoztatásával máris beilleszthető a fogyókúrába vagy az életmódváltásba. Kiváló szakemberekkel beszéltünk fontos hatóanyagokról, amelyek segíthetik az életünket, vagy a különböző sporttevékenységeket, és része volt a műsornak a sikersztori is sztárokkal és hétköznapi emberekkel egyaránt. „Próbáld ki, keresd meg, neked mi a legjobb mozgásforma! A sportot, az életmódváltást bármikor, bármilyen életkorban el lehet kezdeni!” – ez volt az üzenet. Jelenleg nem megy ez a műsor, de tervezzük újraéleszteni. Tény, hogy ritkán járok bulizni, egy jó könyvet jobban értékelek. A legnehezebb időszak talán épp a Fitt Mánia alatt volt, amikor napi kb. 12-14 órát dolgoztam, mellette fitnesz versenyre készültem, mindennapi edzés, pontos étrend és menedzseltem egy háztartást és a gyerekemet. Itt nem volt magánélet. Ma már egy kicsit lazább a menetrend, és jól tudok improvizálni bármi is adódjon.

Az utóbbi években több, extrém sportversenyen is elindultál. Melyek voltak ezek? Mi alapján választottál?
Spartan Race versenyen indultam, nagyon ki akartam próbálni magam extrém helyzetben, a határaimat feszegetni. A test csak egy húsdarab, az akarat és az életerő mozgatja, máskülönben csak tespedne egész nap. A Spartan Race-en éltem meg életemben először, hogy vizesen, sárosan a végén egy lehetetlennek tűnő feladat volt kibogozni a sárban úszó cipőmet, mert annyira fáztam, annyira reszkettem, hogy nem tudtam megfogni a cipőfűzőt. Akkor azt éreztem tuti végem van, minimum tüdőgyulladást kaptam és most hetekig fogom az ágyat nyomni. És semmi, másnapra kialudtam magam és semmi bajom nem volt. A test csak egy húsdarab, de az agyunk által vezérelve egy csoda.

42 évesen beneveztél egy nemzetközi fitnesz versenyre? Mi volt vele a célod?
A Fitt Mániában mi műsorvezetők is kitűztünk célokat magunk elé, hogy ezzel is ösztönözzük a nézőket. Melinda a 19 km-es Spartan Race versenyre készült fel, én pedig egy fitnesz versenyre. Mindezt persze munka, gyerek, háztartás mellett. Megmutattuk, hogy minden csak elhatározás, kitartás, tervezés és persze piszok sok munka eredménye. Nincs lehetetlen. A műsorban végig követtük a felkészüléseinket és bemutattuk a versenyeket is. Szerették a nézőink, szurkoltak, biztattak minket.

Milyen eredményt értél el? Milyenek voltak a visszajelzések?
Ezen a versenyen akkor második lettem és a felkészülés utolsó 2 hetében megfogadtam, hogy soha többé nem versenyzek. Ez a fogadalom kb. addig tartott, amíg színpadra hívtak. Abban a pillanatban tudtam, hogy megyek tovább. Büszke voltam magamra, arra, amit 42 évesen kihoztam a testemből, de tudtam, hogy ha ez ment, tudok ennél jobbat.  A visszajelzések legtöbbje nagyon pozitív és elismerő volt. Egy-két negatívumot kaptam, hogy „egy nőnek ne legyen kocka hasa”, és néhány pasinak először az jutott eszébe rólam, hogy nem akar velem szkanderozni.  A legjobb visszajelzések azonban azok voltak, amikor barátok, ismerősök, ismeretlenek mondták, hogy miattam elkezdtek sportolni vagy emiatt mentek vissza korábbi mozgásformájukhoz. Ez volt a legszebb ajándék a sok munkáért. Aztán 45 évesen újra belecsaptam a versenyzésbe, egy negyedik, egy második hely után a WBPF versenyen mindkét kategóriámat megnyertem, és kvalifikáltam magam a VB-re. Akkor a világbajnokságra már nem tudtam elmenni, de tálán jövőre.

Van egy 20 éves nagylányod. Hogy tudod kilogisztikázni a mindennapokat?
Gerda, a nagylányom az ELTE hallgatója nemzetközi tanulmányok szakon. Egyedül nevelem őt immár 9 éve, nagyon jó a kapcsolatunk, és az apukájával nagyon baráti a viszonyunk, mindent megbeszélünk, számíthatunk rá. A logisztika nagyon fontos és pontos kell, hogy legyen, másként nem megy. A keretek adják az élet minden területén az alapokat, úgyhogy már emiatt is imádom a sportot, mert minden benne van. Elhatározás, tervezés, pontos cél, kitartás, lemondás, kínlódás, siker, barátságok, veszteségek. Maga az élet. Korán kelek, általában 6-kor, csak így fér bele minden, munka, edzés, magánélet, főzés, másnapra összepakolás, és legkésőbb 23 órakor lefekszem aludni.

Mivel foglalkozol most? Mik a jövőbeni terveid?
Most is televíziózom, több műsorban is dolgozom, de most nem képernyősként. A Fitt Mánia szakmai tapasztalata most egy vitaminos energizáló italban folytatódik, kifejlesztettük Melindával az EMPACT-X-et, L-karnitinnel narancs-grapefruit ízben, és kollagénnel ananász-papaya ízben. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert azon túl, hogy 10 vitaminnal készül, fantasztikus az íze és természetesen zéró cukorral készül. Továbbá harmadéves vagyok az Integrál Akadémián, most végzek, integrál pszichológus tanácsadó leszek hamarosan, ami csodálatos útja az életemnek, a pszichológia mindig érdekelt és a segítségnyújtás mindig motivált. Access Bars kezelő is vagyok, ez is egy csoda, de erről talán legközelebb. A saját tapasztalataim és utam miatt pontosan tudom, hogy a test-lélek-szellem együtt fejleszthető, mindegyik terület ugyanolyan fontos és pont ugyanolyan apró, kitartó, rendszeres lépesekkel lehet haladni, fejlődni mindhárom területen. Ma már nem edzéstervvel kezdünk hozzá a munkához és az átalakuláshoz, hanem előbb legyél JÓL, aztán lesz kedved sportolni. Addig úgyis hiába mondom, hogy legyen kitartásod, nem lesz, mert az nem kívülről érkezik, hanem belülről születik. Készül egy régóta dédelgetett álmom, a versenydieta.hu, ahol a saját tapasztalataim és a sok-sok kiváló szakember segítségével bevezetünk bárkit ebbe a táplálkozási rendszerbe, ami szinte bárkinél beválik. Személyre szabott és pontosan be kell tartani, ennyi a titok, és semmiféle éhezésről nincs szó. (Én pl. a diétám alatt általában 6-szor eszem egy nap.) Jövőre szeretnék még versenyezni.

Fotó: Dunavölgyi-Photography