Sikersztori: Pócs Ági testi-lelki egészségfejlesztő

Szakértő szerzőink bemutatását is folytatjuk. Pócs Ági holisztikus szemléletű funkcionális- és preventív gerinctréner, trx edző, spinracing oktató, nmpt instruktor, vállalati egészségmentor és életmód tanácsadó: egyszóval test- és lélek segítője. Az embert mindig  a maga teljességében vizsgálja és hisz abban, hogy a valódi változás elérése egy olyan komplex folyamat, amelyben a test, a lélek és az életmód harmóniáját kell megteremteni.

Ha megkérdezik, mivel foglalkozol, hogyan szoktál röviden/hosszan válaszolni?

Fotó: Mészáros Ferenc

Nem szeretem edzőnek nevezni magam, mert nem csak edzésprogramot adok. Az egészségfejlesztő pontosabb megnevezés, de ez is annyi mindent lefed, ezért szeretem inkább körbeírni, amit csinálok. A célom, hogy minél szélesebb körben, minél több embert irányítsak az egészségesebb, boldogabb élet felé, megismertessem őket azokkal az alapelvekkel, amelyek mentén meg tudják reformálni életmódjukat, és ezáltal el tudják érni céljukat.

Önmagunk működésének ismerete elengedhetetlen, amire alapozva bárki el tud indulni a céljai felé, ha kellőképpen motivált, látja a jó példát és megkapja a megfelelő szakmai segítséget. Könnyű belecsúszni a mozgásszegény életmódba, a helytelen táplálkozásba. Sok a stressz mind a munkában, mind a magánéletben, és ezek negatív hatásai idővel belesodornak egy negatív spirálba.

Egyedül nehéz változtatni, valódi, hosszú távon tartható vállalásokat tenni. Amikor már tudod, honnan indulsz, milyen állapotban vagy most, és meg tudod fogalmazni a célt, az útvonaltervvel a kezedben már nálad a kulcs. Az én hivatásom, hogy az állapotfelméréstől a jó cél meghatározásáig egy olyan tervet építsek fel, amely hosszú távon vihető, hogy a célig vezető úton a támogatásommal, motiválásommal valódi változás legyen az eredmény.

Mesélj kicsit a kezdetekről. Minden sikeres nő mögött egy különleges történet rejtőzik. Hogy alakult az életed?

A kezdetek… Másfél évtized néptánccal a hátam mögött, egy tanítói és egy gazdasági mérnöki diplomával úgy döntöttem, követem a férjem vidékre. 240 km-re költöztem az eredeti lakóhelyemtől, minden megváltozott körülöttem. Csodálatos családom lett, mégis iszonyúan hiányzott a tánc, a barátok, a próbák, a fellépések. Éreztem, hogy vissza kell hoznom az aktivitást az életembe, ami nemcsak a testemet, de a lelkemet is építeni fogja.

A családunkban sok a pedagógus, a véremben van a tanítás, így sportedzői képesítést szereztem, és elkezdtem először heti két alkalommal spinracing órákat tartani. Nagyon élveztem ezt a hobbinak induló új munkát, és újabb tanfolyamokon bővítettem a tudásomat. Így lettem TRX edző, preventív gerinctréner, funkcionális edző, NMPT instruktor, gyermek aerobik oktató, táplálkozási és életmód tanácsadó. A hobbiból hivatás lett, a mozgás újra szerelemmé vált, az órák sokasodtak, egy igazi, összetartó csapat kovácsolódott körülöttem. Az elmúlt évtizedben alkalmam volt sok száz embernek segíteni a jobb önmaga megformálásában, egy minőségileg sokkal jobb élet kialakításában.

Mikor döntöttél úgy, hogy a magad útját járod, kialakítod a saját, komplex módszered?

Én is, mint sokan mások, a diplomám megszerzése után egy nagyvállaltnál helyezkedtem el. Napi 8-9 óra munka, 2 óra utazás, esti email olvasás, stressz – így néztek ki a napjaim. Éreztem, hogy ezt hosszú távon nem tudom szívből, lelkesedéssel csinálni. Ekkor találkoztam későbbi férjemmel, aki messze lakott tőlem, így az első nyolc hónapban ingázás, két munkahely, rengeteg autóban töltött óra következett. Egyszer csak éreztem, hogy nem bírom tovább, bedarál a mókuskerék, változtatnom kell. Összeköltöztünk, megszülettek a gyerekek, és tudtam, már nem megyek vissza a multik világába. Ekkor indultam el az új utamon, melyet azóta is járok.

Ahogy teltek az évek, egyre több ember fordult hozzám segítségért. Rájöttem, hogy az embereknek nem csak arra van szükségük, hogy valaki felmérje az állapotukat és kezükbe adjon egy sablon étrendet, edzéstervet. Mindannyian mások vagyunk, csodálatos, érzékeny szervezettel, testtel, lélekkel, nem lehet általánosítani, mindenki egyéni, komplex segítséget érdemel.

Nem elegendő csak a fizikai jellemzőkre alapozni, ismerni kell mélyebben az adott vendég lelkét, környezeti tényezőit, családi örökölhető betegségeit, a jelenlegi életmódját, táplálkozási szokásait, az őt érő stressz nagyságágát, rá mért hatásait, a céljait, a lehetőségeit, és ezek ismeretében lehet kialakítani az egyéni tervét. Ez a rész jelentős mértékben pedagógia és pszichológia. Mivel emberekkel dolgozom, a sikerhez empátiára, a másik ember rezgéseinek felismerésére és valódi segítségadásra van szükség.

Ezer apró mozaikból, évek alatt állt össze a teljes kép, ebből gyúrtam össze a GET IN SHAPE Életmódváltó Programomat, amely esszenciája az elmúlt évtizedben végzett tanulmányaimnak, tapasztalataimnak.

Gondoltad volna, hogy ilyen sikeres lesz? Miben látod ennek a titkát?

Fotó: Mészáros Ferenc

Nem gondolkodtam rajta, hogy mennyire lesz sikeres a programom. Akik hozzám fordultak, azoknak segítettem a legjobb tudásom szerint. Idővel megsokszorozódott a nekem bizalmat szavazók köre, egyre több megkeresés, egyre több ajánlás, egyre több sikerélmény vett körül.

Úgy gondolom, hogy a titok a személyesség, a valódi figyelem, a megadott minőségi idő, és az egyénre szabott, személyes igényeket figyelembe vevő program kialakítása. Sok évig nem hirdettem magamat, csak idővel lett honlapom, mégis folyamatosan érkeztek az érdeklődök, akik egyre többen lettek. Szájról-szájra “terjedtem”. Számomra ez egy valódi sikerélmény volt.

Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt évekből?

Szakmailag arra vagyok büszke, hogy rengetegen szavaznak bizalmat nekem, és bízzák testük, egészségük fejlesztését rám. Vannak olyan vendégeim, akik teljes családdal látogatják az óráimat. Az évek alatt a vendégeimből egy igazi közösség formálódott.

A sport, a mozgás szeretete összekovácsolja az embereket, az erő, az állóképesség érzése pedig egy igazi motor, ami benne tart a pozitív spirálban. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy olyan szakmát űzhetek, ami másoknak is sokat ad, ami jobbá teszi az emberek életét, ami őket és engem is tölt nap mint nap.

Van-e bármilyen kitűzött célod, amit még szeretnél elérni a szakmában, magánéletben?

A világ, amelyben élünk, olyan tempót, olyan mennyiségű feladatot, felelősséget, ezáltal stresszt helyez az emberekre, ami akár pár hónap vagy néhány év alatt komoly egészségromláshoz vezethet – kezdve az insomniától a depresszióig, az anyagcserezavartól a gyomorfekélyig, magas vérnyomás betegségtől az inzulinrezisztenciáig és még sorolhatnám. Fel kell ébredni ebből a rémálomból, és megreformálni az életmódunkat! Van megoldás arra, hogy motivált, energikus munkavállalók dolgozzanak elégedett vezetők kezei között úgy, hogy nem betegség, hanem egy egészséges egyensúly mentén élik a hétköznapokat. Ezt szeretném megismertetni a munkaadók és munkavállalók minél nagyobb hányadával.

A célom, hogy ne csak magánembereknek, hanem vállalati szinten is felismertessem az emberekkel, hogy mennyire rossz irány az a mókuskerék, ami felőrli őket és az egészségüket, hogy megértessem velük, ha figyelmet szentelnek önmagukra, akkor a munkájukban is sikeresebbek lesznek.

Ez valójában a másik szerelemprojektem, a GET IN BALANCE Vállalati Egészségprogramom, amit szeretnék minél több vállalatnál bemutatni és minél több embernek irányt mutatni a work-life balance felé.

Terveim között szerepel továbbá, hogy az évek óta sikerrel futó sportmaraton rendezvényeimet, a futóközösségemet és az ottalvós edzőtáboraim számát és kapacitását növeljem a következő években, mert elképesztően jó látni, hogy a mókuskerékből kiszabaduló emberek micsoda átalakuláson mennek át egy-egy ilyen rendezvény után, hogyan töltődnek fel, válnak élettel teli, mosolygós, aktív és energikus emberekké. Az idei ottalvós tábor június elején lesz, ami már harmadik alkalommal lett teltházas pár nap alatt.

Hogy látod magad 5-10 év múlva?

Szakmailag sikeres nőként látom magam, aki már egy csapattal dolgozik azon, hogy a hozzá fordulók egészségén, életmódján változtatni tudjon. Magánemberként mozgásban, boldogan, életerősen, példaként, motivátorként, sok-sok emberrel, baráttal körülvéve.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.