Ezeket a diétákat NE kezdd el a bikiniszezon előtt!

A tavasz az áhított beach body eléréséről is szól. Sokan próbálkozunk régi és új, beváltnak hitt gyors-diétákkal, de mindannyian tapasztaltuk már, hogy ezek csak rövid távú fogyást eredményeznek.

A GymBeam táplálkozási szakértői megmutatják, melyek azok a diéták, amelyek inkább ártanak, mint segítenek, és mely szokások hozhatnak valódi eredmény még a strandszezon előtt!

Miért veszélyesek egyes diéták? A manapság leginkább elterjedt diéták gyakran sokat ígérnek, de keveset adnak. Ezek az étkezési minták legfőbb jellemzője, hogy szigorú korlátozásokon alapulnak, hosszú távon nem fenntarthatók, és hiánybetegségek kialakulásához vezethetnek az egyes tápanyagcsoportok korlátozott bevitele miatt. Arról nem is beszélve, hogy ha megtagadunk magunktól bizonyos ételeket, annál hajlamosabbak leszünk a falánkságra, és végül visszaszerezzük a leadott súlyt. Ez a jojó-effektus kialakulásához vezethet, ami nem csak a testnek, de a pszichének is árthat. 

Diéták, amiket jobb elkerülni!

1. Mono diéták: Ezek olyan diéták, amelyek egyetlen élelmiszer vagy élelmiszercsoport, például banán, grapefruit vagy káposzta fogyasztását írják elő. Ezzel az étrenddel jelentős fogyás érhető el gyorsan, azonban hosszú távon nem fenntartható, hiszen egyetlen alapanyag sem tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagok mindegyikét. Ezért a dietetikusok inkább azt tanácsolják, hogy fogyasszunk minél többféle gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát.

2. Méregtelenítő diéták: A szervezet teljes méregtelenítését célzó diéták szintén csodálatos eredményeket ígérnek rövid távon, azonban hosszabb ideig alkalmazva nagyon megterhelik, szinte kiéheztetik a szervezetet, és bizonyítottan nem hatékonyabbak, mint testünk természetes méregtelenítési folyamatai. Egyik típusa a léböjt kúra, amellyel szintén csak átmeneti fogyás érhető el, és nem helyettesíti a teljes életmódváltást.

3. Szénhidrát-mentes diéták: A közhiedelemmel ellentétben a szénhidrátok fontos energiaforrást jelentenek a szervezet számára, és makrotápanyagként fogyasztásuk szükséges a megfelelő agy- és izomműködéshez. A szénhidrátok teljes elhagyása, mint például a ketogén diéta vagy az Atkins-program rövid távon hatékony lehet, de hosszú távon szintén nem fenntartható, és egészségügyi kockázatokkal jár. A ketogén diéta egyik hátránya például, hogy rengeteg húst és sajtot kell fogyasztani, ami hozzájárulhat a telített zsírok túlzott beviteléhez, így növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. 

4. Alacsony zsírtartalmú diéta: Mára már megdőlt az a nézet, amely szerint a magas zsírtartalmú ételek elhagyásával lehet a legtöbbet fogyni. Általánosságban elmondható, hogy az egészségünk fenntartásához szükségünk van a kiegyensúlyozott zsírbevitelre, hiszen a zsírok nemcsak energiát biztosítanak, hanem segítenek a hormontermelésben és a zsírban oldódó tápanyagok felszívódásában is, amelyre a szervezetnek szüksége van a jó működéshez. 

5. Paleo diéta: A paleo diéta során a bevitt kalória nagy része sovány állati eredetű ételekből, valamint tojásból, gyümölcsökből, és keményítőt nem tartalmazó zöldségekből származik. Ez a diéta a csontok egészségéhez elengedhetetlen kalcium- és D-vitamin hiányához vezet, a magas húsfogyasztás miatt pedig megnő a vese- és szívbetegségek, valamint bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélye.

Nem a diéta, hanem Te vagy a középpontban!

A GymBeam szakértői hangsúlyozzák: az egészséges testsúly elérése és megtartása nem csupán étrend, hanem átfogó életmódváltás kérdése. A manapság divatos, gyors fogyást ígérő diéták gyakran hosszú távon nem fenntarthatóak, és komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak. Összpontosítsunk inkább a következőkre: tüntessük el az étrendünkből a magasan feldolgozott, túlcukrozott ételeket, helyette fogyasszunk elég rostot, probiotikumokban és prebiotikumokban dús ételeket és a célunkat támogató táplálékkiegészítőket. Ne feledjük a rendszeres testmozgást sem!

Az életmódváltásra és a fizikai aktivitásra összpontosító megközelítés sokkal fenntarthatóbb eredményeket hozhat, mivel hosszú távon is támogatja az egészséges testsúlyt, az általános jó közérzetet és a mentális egészségünket is.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.