Gasztro: Tavaszi színkavalkád

Különösen imádok ilyentájt piacra menni, mert a hosszú tél után jól esik friss, zamatos tavaszi zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani.  Két olyan receptet hoztam Nektek, amelyek könnyen elkészíthetőek, finomak és jól ki is egészítik egymást. Ha még nincs ötleted, hogy mi legyen hétvégén az ebéd, akkor nézd meg ezeket!

Málnakrém leves apró túrógombócokkal

Fotó: Kitchen Pixie Budapest

Ez egy nagyon lágy és könnyű leves. Használhatsz hozzá friss gyümölcsöt, de mirelitet is – mindkettővel működik. Én az utóbbit választottam, mert helyet akartam felszabadítani a fagyasztóban. 🙂

Hozzávalók a leveshez:

500 g málna
2 ek cukor
150 ml narancslé
150 ml víz
100 ml főzőtejszín
½ tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 ek vanília pudingpor

A gombóchoz:

250 g túró
1 tojás
2-3 ek porcukor
50 g rizsdara (így gluténmentes)
1 ek riszliszt
½ vaníliarúd kikapart magjai

Dekoráció:

Tejszínhab vagy porcukorral kikevert tejföl

Elkészítés:

Leves: Ha nincs friss gyümölcsünk, tegyünk egy zacskó fagyasztott málnát egy közepes lábosba. Öntsünk rá a narancslevet és a vizet. Közepesnél kicsit magasabb hőfokon kezdjük el főzni. Fűszerezzük fahéjjal, cukorral, szegfűszeggel és keverjük össze. Főzzük forrás után még 3-4 percig, aztán vegyük le a tűzről és egy botmixerrel alaposan turmixoljuk össze. Szűrjük át a levest egy olyan kis lyukú szűrőn, ami megakadályozza a magok átjutását. Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, és ismét forraljuk fel. Amíg ez megtörténik, addig egy keverőtálba keverjük össze – csomómenetsre! – a főzőtejszínt a pudingporral. Ha kész, csökkentsük a hőt a leves alatt, adjunk 2-3 ek levest a tejszínes keverékhez, és ezt is keverjük hozzá. Aztán óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük ezt a keveréket a leveshez. Főzzük még 1-2 percig, amíg újra elkezd forrni (időnként megkeverve), majd vegyük le a tűzről. Ha már nem forró, tedgyük a hűtőbe. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, mert így az ízek összeérnek és még finomabb lesz. 😉

Túrógombócok: Végyünk elő egy közepes tálat. A túrót egy szűrőn keresztül préseljük át, így nem lesznek benne rögök. Adjuk hozzá a tojást, a rizsdarát, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a rizslisztet. Jól keverjük össze, majd tegyük be egy fél órára a hűtőbe. A massza állaga akkor jó, ha se nem túl lágy, se nem túl kemény, mert akkor könnyedén formázható. Az idő letelte után egy közepes lábosba forraljunk vizet. A túrós masszából kézzel formáljunk diónyi nagyságú golyókat. A forrásban lévő vízhez adjunk egy kis sót, majd helyezzünk bele egy golyót. Fontos, hogy a víz forrjon, de nem lobogjon nagyon, mert az széttöri a golyókat! Én mindig az első golyóval tesztelem a massza állagát. Ha szépen egyben marad és a feljön a víz tetejére, akkor mehet bele a többi golyó is. A gombócokat csak addig kell főzni, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ha megfőttek, egy szűrőkanál segítségével vegyük ki őket a vízből és tálaljuk a hideg levessel együtt.

Mascarponés tészta zöldspárgával

Fotó: Kitchen Pixie Budapest

Most már elég elviselhető áron lehet zöldspárgát vásárolni, így bátran ajánlom mindenkinek ezt a könnyű tésztaételt. 5 hozzávalóra és csak 15 percre van szükség hozzá. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

350 g szárított tészta (penne, fussili vagy spagetti)
500 g friss zöld spárga
250 g kockás szalonna
250 g mascarpone
1 teáskanál reszelt szerecsendió
Fekete bors ízlés szerint
+ Víz és só a tészta kifőzéséhez

Elkészítés: Készítsük elő a zöldspárgát. Nem kell meghámozni, csak törjük le a fás részét. A szárak alsó részét nem használjuk, mert ezek túl kemények és „fásak”. Ezután vágjuk fel őket 2-3 cm hosszú darabokra, majd folyóvíz alatt alaposan mossuk meg, mert általában homokos. Aztán kezdődhet a főzés. Tegyünk fel 3-4 liter vizet egy nagyobb edénybe, és kezdjük el forralni. Amikor forr, adjuk hozzá a sót, illetve a szárított tésztát. Főzzük meg a tésztát fogkeményre.
Amíg a tészta fő, készítsük el hozzá a szószt. Egy serpenyőben kezdjük megsütni a kockára vágott szalonnát. Amikor aranybarna, adjuk hozzá a spárgát és pároljuk őket együtt. Ha túl száraz, akkor öntsünk rá egy kis főzővizet. Fűszerezzük reszelt szerecsendióval és fekete borssal. Addig főzzük, amíg a spárga ropogós lesz (3-5perc, de ez függ a spárga vastagságától), majd öntsünk rá egy merőkanálnyi főzővizet, és adjuk hozzá a mascarponét. Keverjük őket krémesre és puhára. Ellenőrizzük az ízét. A szalonna általában sós, ezért extra só nem biztos, hogy szükséges. Főzzük a szószt forrásig, majd adjuk hozzá a közben elkészült, leszűrt tésztát. Végül alaposan keverd össze és már fogyaszthatjátok is.

U.i: Nagyon jól passzol hozzá egy pohár száraz fehérbor.

Jó étvágyat!

Ha családias, de profi környezetben szeretnétek elsajátítani a konyhaművészet tudományát, vagy csak egy hangulatos gasztro programra, kikapcsolódásra vágytok, látogassatok el a Kitchen Pixie Budapest oldalára és keressétek Bedő Mártit!

Avatar photo
Bedő Márta

Bedő Márti vagyok a Kitchen Pixie Budapest alapító tulajdonosa, profi szakács, pályaelhagyó marketinges és nem utolsó sorban anya és feleség. Szerencsés vagyok, mert azzal foglalhozhatok, amit szeretek - ez pedig a sütés-főzés, evés-ivás és vendégüllátás. Így 40 felett is rendszeresen elhagyom a konfortzónámat, de hiszem, hogy ez visz előre és ez tart lendületben.