A fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérjetartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Állandó hűtést igényel (legalább -8 °C), mert néhány hőmérséklet emelkedés a felületén, olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet.
- A fagylalt csomagolatlan élelmiszer, ezért könnyen szennyeződhet (pl. cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Fontos, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítsék.
- A mozgó fagylaltárusok esetében is hasonlóak az elvárások.
- Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának, vagy árusítójának nevét és címét.
- A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
- Az igényesen üzemeltetett fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak.
- Abban az esetben, ha a jégkrém megnevezésében az „…ízű” szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt, pl.: málnaízű jégkrém esetén a málna ízt aromával érte el a gyártó. E szabály alól csak a puncs és a vanília képez kivételt.
- A kizárólag aromát tartalmazó jégkrémek jelölése nem tartalmazhat olyan képet, vagy grafikai elemet, amely a gyümölcstartalomra utal, pl.: a málnaízű jégkrémen nem szabad málnáról grafikai képet elhelyezni.
- Gondot okozhat a vásárlónak a „csokoládés” és a „csokoládéízű” jégkrém megkülönböztetése. A különbség a két jégkrém között az, hogy a „csokoládés jégkrém” legalább 2% (m/m) kakaó- vagy csokoládéterméket tartalmaz és nem tartalmazhat kakaó- és csokoládéízű aromát vagy barna színt erősítő színezéket, míg a „csokoládéízű jégkrém” csak csokoládéízű aromát tartalmaz.
- Ha a jégkrémen a „light” felirat szerepel, ez magyarul megegyezik a „csökkentett” kifejezésre meghatározott feltételekkel, vagyis ilyenkor pl.: utalhat arra, hogy csökkentett energiatartalmú a termék (legalább 30%-kal csökkentett az energiatartalom pl.: mert kevesebb cukor van benne), vagy utalhat csökkentett zsírtartalomra (legalább 30%-kal csökkentett a zsírtartalma egy hasonló termékhez képest).
- Felolvadt jégkrémet nem szabad visszafagyasztani.
Végezetül pedig hűtsük le magunkat pár frissítő nyalánksággal!
Eperfagylalt
Hozzávalók 1 l fagylalt elkészítéséhez:
- 650 g eper
- 250 ml tejszínhab
- 1 db citrom leve
- 100 g porcukor
Elkészítés: Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Az epret megmossuk, meghámozzuk és pürésítjük turmixgépben. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet és a porcukrot, az egészet simára turmixoljuk. Kivesszük a fagyasztóban hűtött edényt és belerakjuk a masszát, amit robotgéppel lassú fokozaton 15-20 percig keverjük fagylalttá. Ezt követően a fagylaltot áttesszük egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradék fagylaltot. Ebben az edényben legalább még 4 órán át fagyasztjuk az elkészített fagylaltot.
Almás sorbet
Hozzávalók 1 l sorbet elkészítéséhez:
- 1 kg alma
- 160 g porcukor
- 1 db citrom leve
- 200 ml víz
- ½ teáskanál vaníliapor
Elkészítés: Előző nap az alma felét meghámozzuk, felkockázzuk, a másik felét kipréseljük almalének. A felkockázott almát és a préselt almalevet a cukorral, a citromlével, a vaníliaporral és a vízzel 20 percig főzzük. Ezt követően simára turmixoljuk. Miután kihűlt, egy éjszakát hűtőben tároljuk. Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Másnap a fagyasztóban hűtött edényben rakjuk a masszát és keverőgéppel lassú fokozaton 15 percig keverjük, amíg lágy sorbet nem lesz belőle. Ezt követően a sorbetet átrakjuk egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradék sorbetet. Ebben az edényben fagyasszuk 4 órán át, vagy amíg megszilárdul.
Citromos granita
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 400 ml víz
- 200 g porcukor
- 200 ml citromlé
- 2 db citromhéja
Elkészítés: Előző nap keverjük össze a vizet és a cukrot. Forraljuk fel és főzzük 5 percig. Levéve a tűzről adjuk hozzá citromlevet és a citromhéjat, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt öntsük jégkockatartókba és fagyasszuk le éjszakára. Másnap vegyük ki a jégkockákat és jégvágó turmixszal aprítsuk fel. Pohárban tálaljuk és azonnal fogyasztjuk.