Egy nőnek a sport önbizalmat ad a magánéletben is – Interjú Kozák Luca olimpikonnal

Kozák Luca, olimpikon gátfutóval, Magyar Bajnok csúcstartóval beszélgettünk a sporton kivüli életéről. Mi ad erőt neki mindennap az edzésekhez és a versenyekhez? Hogyan tölti szabadidejét és ki főz jobban a konyhában, ő vagy a párja?

Kozák Luca, gátfutó Debrecenben nőtt fel, ott találkozott az atlétikával, a mai napig is ott él és készül edzőjével, Suba Lászlóval nap, mint nap világversenyekre. Következő nagy céljai a 2023-as Budapesti Világbajnokság és a 2024-es Párizsi olimpia.

“Az egész életemet formálta a sport. Egyrészt önbizalmat adott, nemcsak a pályán, a pályán kívül is, de nem ijedek meg semmilyen helyzettől, nagyon maximalista vagyok. Ráadásul nagyon versengő típus is vagyok, tudom ez nem biztos, hogy minden élethelyzetben jó.  De ahogy tudom a pályán, hogy ha mindent beleteszek  és tudom mi jön kibelőle, ugyanúgy tudom a magánéletemben is “ – kezdjük a beszélgetést Lucával, aki tavaly az olimpiai felkészülési időszakában államvizsgázott a Debreceni Egyetemen, vegyész szakon. A sport számára sok önfegyelmet és kitartást adott, hogy végig vigye sikeresen az egyetemet, és az olimpiai felkészülést.

Ha nem teszek semmit akkor ne várjak csodákat, eredményt, hiszen akkor nem fog jönni, tennem kell valamit érte.

Szerencsére nekem a párom is sportoló, kalapácsvető, így szakmabelinek mondható, teljes mértékben megértjük egymást. Nem véletlen az, hogy nagyon sok sportolónak, nemcsak, hogy sportból, de ugyanabból a sportágból van párja. Azért így kicsit könnyebb megérteni egymást. Pontosan tudjuk, hogy ki, mit, miért csinál. Számunkra teljesen természetes az, hogy ő például egy 4 hetes edzőtábor van, én pedig szinte minden hétvégén versenyen egy másik országban, vagy éppen egy hosszabb edzőtáborban. Nyílván hoznunk kell áldozatokat, de tudjuk, hogy mind a kettőnknek van célja és segítjük egymást. Teljes mértékben támogatjuk  a másikat és tudjuk azt is, ha vége lesz a sportkarriernek, akkor már nem kell meghoznunk ezeket az áldozatokat. Később majd meséleünk erről az időszakról egymásnak és a gyerekeinknek.”  – meséli Luca. (Aki a napokban tért haza a Dél-Afrikai edzőtáborból – a szerk.) De milyen egy sportoló sporton túli élete? “Az élsportot nem lehet úgy csinálni, hogy nem szereti az ember. Mivel kevés szabadidőm van, ezért ha tényleg otthon vagyok, akkor a szüleimmel, családommal vagyok, amúgy pedig az edzések között inkább amolyan alapfeltöltődéseim vannak: pihenek, filmeket nézek, olvasok, lehetőség szerint a természetben vagyok a kutyáimmal. Ha pedig tehetjük, közösen főzünk a párommal és lehetőség szerint jókat eszünk. Kedvenc ételeim a pizzák és a tészták.”

Gondolom kedves olvasó, most te is meglepődtél, hogy egy sportolónak engedélyezett a szénhidrát fogyasztás. Kiváncsiak voltunk a mennyit és a pontosan milyet kérdésre, Luca ennek a hátterébe is beavat minket. “Szénhidrátot nálunk szabad enni, az atlétáknál nincs nagyon megszabott kalóriaszámlálás, nem súlycsoportos sportolók vagyunk. Nyílvány én tudom mi az a súly amit nekem tartani kell, tudom mikor van az, amikor lehet egy kicsit több, és mikor kell elkezdenem egy kicsit jobban odafigyelnem az étkezés ezen részére, a kalóriákra. De ez inkább 8o-2o %, szóval, ha megkívánok egy sütit nem szoktam belőle lelkiismereti problémát csinálni, de azért nekem napi szinten több órás edzéseim vannak, így elég gyorsan ledolgozom. (nevet) Szoktam főzni is, de nem mondanám, hogy Michelin csillagos séf vagyok. Mindig arra törekszem, hogy egyszerű, de finom ételeket készítsek, nálunk a párom, Bence főz jobban, én általában ilyenkor csak a kuktája vagyok. Ahogy említettem ez egy közös szórakozás is nekünk.

De azt gyorsan meg is szeretném említeni, hogy minden főzésünknél odafigyelünk a környezetünkre is. Olyan egyszerű dolgokban is, mint például a sütőolajat nem kiöntjük, hanem összegyűjtjük. Már nagyon sok helyen vannak gyűjtőpontok, a Biofilter jóvoltából, ahol le lehet adni. De az alapanyagokra is nagyon odafigyelünk, honnan veszük. Igyekszünk magyar termelők termékeit vásárolni.”

2023-ban Budapesten rendezik meg az Atlétikai Világbajnokságot minden sportoló álma, hogy legalább egyszer egy világversenyen hazai közönség előtt mutassa meg magát. Te milyen érzésekkel állsz a következő év elé? “Nagyon várom már, hogy magyar szurkolók előtt, itthon versenyezzek, plusz erőt ad minden atlétának ott a pályán egy ilyen lehetőség. A sportág szempontjából, pedig nagyon fontos, hogy ilyenkor a magyar szurkolók közvetlenül találkozhatnak világklasszisokkal. Bízom benne, hogy nagyon sokan ki fognak látogatni majd a versenyre és sok gyerek megszereti az atlétikát, mert ez egy gyönyörű sportág.”

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.